Agama

Tentera Kecil Semut “Ants of Batalion Army “

Semut marauder Asia (Carebara diversa) berasal dari keluarga Formicidae. Penduduk mereka diedarkan secara meluas di India, Taiwan, dan Filipina. Habitat spesies ini terdiri daripada celah tanah dan batu.

Semut melalui kitaran hayat pembiakan, yang termasuk telur berwarna krim, larva seperti grub, dan pupae. Kemunculan semut pekerja kecil dan semut pekerja utama adalah berbeza dan ini berdasarkan pembahagian buruh.

Pekerja kecil spesies ini diketahui mempunyai badan kekuningan atau coklat kemerahan dan kambing hitam antena pendek dan mandibles diketahui mempunyai lima gigi, sedangkan, pekerja utama berwarna coklat kemerahan atau coklat kehitaman.

Kepala lebih besar dan persegi, tidak seperti yang kecil yang mempunyai kepala segi empat tepat.

Pemakanan semut ini dikenali sebagai omnivor dan cenderung memberi makan haiwan seperti serangga dan juga beberapa bahan nektarivor.

Pemakanan semut ini dikenali sebagai omnivor dan cenderung memberi makan haiwan seperti serangga dan juga beberapa bahan nektarivor.

Semut ini diketahui membentuk laluan besar dan bekerja di laluan.

Semut ini kadang-kadang dikelirukan dengan spesies semut tentera tetapi cenderung mempunyai beberapa perbezaan antara keduanya berdasarkan corak bersarang dan corak mengawan mereka.

Sebagai contoh, sarang semut tentera adalah sementara dan semut marauder Asia kekal. Semut ini dikenali sebagai diurnal. Ratu dibentuk berdasarkan diet mereka dan bukan genetik.

Sesetengah kajian menyatakan bahawa semut sama tua dengan dinosaur.Ia mencengkam untuk mengetahui tentang semut marauder Asia.

Oleh itu, melalui al-Quran, Allah SWT sebenarnya menggalakkan orang yang beriman menggunakan akal dan berfikir dengan sebaiknya.

Ikuti Kami Di Facebook Ini

[wpdevart_like_box profile_id=”100089655426148″ stream=”hide” connections=”show” width=”330″ height=”100″ header=”small” cover_photo=”show” locale=”en_US”]

Anda memiliki tulisan mengenai Melayu yang ingin dikongsikan? Hantar di sini.

Jangan lupa follow kami di TwitterInstagramYouTube & Tiktok Demi Malaiu. Sertai Telegram kami DI SINI untuk kandungan yang menarik dan membangkitkan jati diri bangsa!

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Dapatkan Kandungan Demi Malaiu Sekarang!
Terima Notifikasi Setiap Kali Kami Siarakan Kandungan Baru