Sejarah

Sundaland: Bagaimanakah Rupa Alam Melayu Jutaan Tahun Dahulu?

Menerusi proses geologi yang kompleks dan bertahan selama berjuta-juta tahun, wilayah ini pernah saksikan kewujudan satu kawasan geografi yang dikenali sebagai ‘Benua Sunda’.

Proses ini berlaku sejak kira-kira 70 juta tahun dahulu dan dikatakan di atas ‘Benua Sunda’, terletaknya himpunan banyak pulau besar dan kecil yang terbentuk akibat proses geologi.

Berdasarkan kajian luar, ‘Benua Sunda’ terbentuk daripada satu siri proses tektonik dan gunung berapi yang berlaku di zon subduksi antara plat Australia dan Eurasia.

https://twitter.com/DemiMalaiu/status/1654671370792611841?s=20

Sehubungan itu, wilayah Benua Sunda yang terbentang sebagai daratan yang besar yang menghubungkan Asia dan Australia pernah disebut sebagai ‘Sahul’.

Walau bagaimanapun, dari masa ke masa, kawasan ini dibahagikan dan dipisahkan kepada banyak pulau, sehingga terpisahlah Indonesia, Malaysia, Singapura, Brunei, Filipina dan Timor Leste.

Proses pemisahan ini berlaku secara beransur-ansur dan berterusan, terutamanya di sepanjang lingkaran api Pasifik yang merupakan kawasan yang sangat aktif secara tektonik dan gunung berapi.

Oleh itu, wilayah Benua Sunda terus mengalami perubahan geologi dan geografi yang ketara sehingga kini.

Kawasan yang termasuk dalam Benua Sunda ini mempunyai luas sekitar 4.9 juta kilometer persegi yang terdiri daripada lebih 25.000 pulau kecil dan besar.

Indonesia merupakan negara terbesar di Benua Sunda dan juga negara dengan keluasan pulau terbesar di dunia, dengan keluasan sekitar 1.9 juta km persegi.

Perlu diingatkan bahawa istilah “Benua Sunda” tidak digunakan secara rasmi dalam geografi moden.

Istilah ini lebih kerap digunakan dalam konteks sejarah dan budaya untuk merujuk kepada wilayah Asia Tenggara yang berkongsi ciri geografi dan budaya yang serupa.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Dapatkan Kandungan Demi Malaiu Sekarang!
Terima Notifikasi Setiap Kali Kami Siarakan Kandungan Baru