Sejarah

Ratu Soma, Jeneral Perang Wanita Kerajaan Melayu Pertama, Kerajaan Funan

Ratu Soma, jeneral perang wanita daripada Kerajaan Funan, sebuah kerajaan Melayu Kuno merupakan seorang pemimpin tamadun Melayu pertama yang tidak gentar untuk menjejakkan kakinya ke medan perang untuk menentang musuhnya yang cuba merampas tanah jajahan daripada genggaman beliau.

Kerajaan Funan yang terletak di wilayah yang sekarang dikenali sebagai Kemboja dan Vietnam, merupakan sebuah kerajaan yang kuat dan makmur yang berkembang pada abad ke-1 hingga ke-6 Masihi.

Kerajaan Funan meliputi sebahagian besar Indochina dan negeri-negeri utara Semenanjung Malaysia pada zaman sekarang. Dari abad ke-3 M hingga ke-6 M, seluruh selatan Thailand dan negeri-negeri utara Semenanjung Malaysia pada zaman sekarang berada di bawah pemerintahan Funan.

Ratu Soma merupakan salah seorang ratu legenda kerajaan itu yang memerintah pada awal sejarah kerajaan Funan. Kisahnya adalah bukti keberanian dan kecekalan rakyat Funan yang telah diwariskan dari generasi ke generasi sebagai kisah inspirasi.

Dari sumber Cina, Soma dikenali sebagai Liu-Yeh, manakala sumber India menggelarnya sebagai Nagi Soma. Menurut legenda, Ratu Soma ini berasal daripada satu kerajaan yang bernama Kerajaan Naga. Ada sumber mengatakan beliau adalah raja kepada kerajaan itu, ada sumber lain pula mengatakan beliau adalah anak kepada raja kerajaan Naga.

Walaupun tiada catatan tentang Ratu Soma dari sumber Melayu itu sendiri namun sesetengah pihak mempercayai beliau adalah Puteri Mayang Mengurai.

Ratu Soma dilahirkan dalam keluarga pahlawan dan dilatih dalam seni perang sejak usia mudanya. Kerana sikapnya yang berani dan cepat belajar, akhirnya beliau dipilih untuk memimpin tentera Funan di medan perang melawan askar-askar musuhnya. Meskipun jumlahnya sedikit, Ratu Soma dan pasukannya tetap bertarung dengan gagah berani dan berhasil mengalahkan mereka.

Namun, dalam satu pertempuran yang maha dahsyat, Ratu Soma terluka parah dan telah ditangkap oleh musuh. Dikatakan bahawa tentera musuh sangat terkesan dengan keberanian dan keterampilannya sehingga mereka memutuskan untuk menyelamatkan nyawanya dan menjadikannya sebagai tawanan. Soma dibawa ke kem tentera musuh, di mana beliau ditahan dan diperlakukan dengan kejam.

Meskipun dalam keadaan penahanan yang ketat, Ratu Soma tidak menyerah begitu sahaja. Beliau merancang untuk melarikan diri dengan menyamar sebagai seorang lelaki dan menyelinap keluar daripada kem musuh pada waktu malam. Rancangannya membuahkan hasil dan beliau berjaya kembali melarikan diri semula ke Funan.

Ketika Ratu Soma tiba di Funan, beliau amat terkejut melihat kerajaannya yang kuat kini menjadi lemah akibat daripada perang dan hampir runtuh. Namun, beliau tidak menyerah dan malah semakin bermotivasi dan membangkitkan semangat pasukannya serta memimpin mereka ke medan perang sekali lagi. Dengan Ratu Soma sebagai pemimpin, tentera kerajaan Funan berjuang dengan semangat yang baru dan akhirnya mereka berhasil melawan musuh mereka.

Keberanian dan kepemimpinan Ratu Soma selama waktu ini menjadikannya sebagai tokoh yang dikagumi dalam cerita rakyat Funan, dan kisahnya telah diceritakan berulang kali dari generasi ke generasi. Warisannya sebagai seorang pahlawan telah menginspirasi ramai orang selama berabad-abad beliau telah menjadi simbol penting kekuatan dan ketahanan dalam budaya Kemboja, iaitu dimana kerajaan Funan terletak mengikut geografinya pada hari ini.

Baca juga >> Raja Melayu Kirim Surat Pada Khalifah Umar Bin Abdul Aziz Untuk Tahu Pasal Islam Pada Abad ke-7 Masihi

 

MISI CAPAI 100,000 LIKE 

Anda memiliki tulisan mengenai Melayu yang ingin dikongsikan? Hantar di sini.

Jangan lupa follow kami di TwitterInstagramYouTube & Tiktok Demi Malaiu. Sertai Telegram kami DI SINI untuk kandungan yang menarik dan membangkitkan jati diri bangsa!

untuk lebih banyak bacaan sila lawati lamanweb demimalaiu.com

Artikel berkenaan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Sertai Komuniti Demi Malaiu
Kongsi cerita anda dengan kami dan dapatkan kemaskini semua kandungan dari semua platform media sosial Demi Malaiu