Sejarah

Portugis Gelar Melaka Sebagai Pemberi Makan Kepada Dunia Islam

Portugis menggelarkan Melaka sebagai pemberi makan kepada dunia Islam.. Menawan Melaka bermaksud menjadikan dunia Islam tidak mempunyai negara.

Melaka jauh lebih penting dalam memutuskan hagemoni perdagangan dunia Islam.. Jatuhnya Melaka lebih penting bagi Portugis daripada menjatuhkan Uthmaniyyah.

Sebelumnya mereka telah menjatuhkan kerajaan Islam Calicut namun tidak memadai kerana perdagangan disana jauh lebih kecil berbanding dengan ada di Melaka.

Melaka merupakan pembekal barangan terpenting kepada Venice, Iskandariah dan Kaherah.. Tanpa Melaka, pelabuhan2 ini akan lingkup. Inilah apa yang disebutkan oleh Portugis sebagai menjerut leher Venice.

Apa pendapat anda? Ingin tahu lebih lanjut mengenai kisah-kisah menarik tentang agama, sejarah dan fitnah ke atas bangsa Melayu? Klik pada poster di bawah:

DAFTAR SINI> Sertai Seminar Eksklusif Agama | Sejarah | Fitnah Ke Atas Bangsa Melayu

MISI CAPAI 100,000 LIKE SEBELUM 31 DISEMBER 2022

[wpdevart_like_box profile_id=”100109992115173″ stream=”hide” connections=”show” width=”320″ height=”130″ header=”medium” cover_photo=”show” locale=”en_US”]

Anda memiliki tulisan mengenai Melayu yang ingin dikongsikan? Hantar di sini.

Jangan lupa follow kami di Twitter, Instagram, YouTube & Tiktok Demi Malaiu. Sertai Telegram kami DI SINI untuk kandungan yang menarik dan membangkitkan jati diri bangsa!

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Dapatkan Kandungan Demi Malaiu Sekarang!
Terima Notifikasi Setiap Kali Kami Siarakan Kandungan Baru