Budaya

Pernah Jadi Tradisi, Isteri Pecah Piring Simbolik Bersedih Kematian Suami

Apabila bercakap tentang adat atau tradisi pecah piring, ia memang tiada kaitan dengan agama Islam kerana Islam itu adalah cara hidup akhir zaman paling sempurna.

Namun adat dan tradisi itu wujud sebagai satu identiti sesuatu bangsa untuk kita saling kenal-berkenalan berdasarkan batas-batas yang ditetapkan.

Orang-orang Melayu ini hidupnya penuh dengan falsafah, kesenian serta bahasa halus misalnya namun bagi generasi hari ini, ia adalah sesuatu yang menyesatkan.

Semuanya berpunca daripada mentaliti menjadi Islam itu mesti mengikut cara orang Arab kerana baginda Nabi Muhammad SAW datang daripada bani Arab.

Akhirnya.. arabisasi menguasai orang-orang yang mudah terpengaruh sehingga mereka menjadi anggota masyarakat yang tidak memahami asas manusia dan kewajiban beragama itu.

Tradisi Pecah Piring

Di Tanah Melayu suatu masa dahulu.. pernah ada tradisi sang isteri memecahkan piring atau pinggan sebagai simbolik sedang bersedih atau kematian suami.

Ia juga merupakan mesej  bahawa sang isteri itu reda akan ketentuan Allah SWT dan tradisi pecah piring itu mengangkat maksud ‘sedia melepaskan’.

Tonton video di bawah untuk kefahaman lanjut:

@demi_malaiu

Adat janda dulu-dulu tak sampai 24 jam suami jadi arwah

♬ original sound – Demi Malaiu – Demi Malaiu

Klik Untuk Sertai Group Demi Malaiu Di Sini

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Dapatkan Kandungan Demi Malaiu Sekarang!
Terima Notifikasi Setiap Kali Kami Siarakan Kandungan Baru