Sejarah

Perang Musuh Bisik (KEDAH-SIAM) (1821-1839)

Tanggal 12 November 1821 merupakan hari keramat yang perlu diingati oleh seluruh rakyat di utara Semenanjung Malaysia khususnya anak Kedah dan utara tanah air kita. Luh Mahfuz terpahat dengan peristiwa berdarah dalam ingatan anak-anak Kedah Darul Aman. Perkara ini terpahat dalam jiwa anak-anak negara ini sehingga ke hari ini.

Pada Masa Itu ,

Pada 12 November 1821, apabila tiba-tiba Kota Kuala Kedah diserang oleh Siam (Ligor) sebagai membalas dendam terhadap Sultan Siam Ahmad Tajuddin II kerana tidak membantu Siam menentang Burma.Ia adalah satu kenangan yang pedih. Ini menyebabkan kemarahannya menyerang Kota Kuala Kedah.

Penderitaan rakyat Kedah lebih sadis berbanding Perkahwinan Merah dalam sejarah negara Eropah yang terkenal. Menurut cerita lain, serangan itu berlaku ketika orang ramai di Kota Kuala Kedah meraikan majlis perkahwinan.

Ribuan ratusan rakyat Kedah lelaki dan perempuan kelam kabut menyiapkan Siam yang berpura-pura menuntut nasi. Mereka semua berjuang habis-habisan dengan keringat dan darah, menangkis serangan dan serangan Siam.

Qadha’ dan Qadar Allah SWT tertulis. Ratusan lelaki dan wanita Kedah maut dalam serangan mengejut ini. Daripada majoriti penduduk Kedah, hanya 10,000 warga Kota Kuala Kedah dapat melarikan diri dengan selamat ke Seberang Perai (Pulau Pulau Pinang). Kayuh sampan, berjalan dan berenang merentasi sempadan sungai (Sungai Muda) yang memisahkan Seberang Perai dan Kedah.

Rentetan itu ,

Ada yang lemas di laut cuba melarikan diri. Terdapat kapal yang telah terlebih muatan deknya dan tenggelam. Lebih sadis, saki-baki Kedah yang tertinggal tidak sempat menaiki bot ini dan telah dikejar oleh askar Siam dan direjam dengan lembing dan pedang di tengah laut.

Mereka yang masih berada di tanah besar telah ditangkap dan diseksa hidup-hidup. Seorang ibu mengandung diikat pada pokok. Seorang askar Siam yang cuba meneka jantina janin ibu Kedah. Kemudian perut ibu mengandung itu hidup dan hanya ingin melihat jantina bayi dan bersorak meneka siapa yang menang. Ibu dan anak tidak lama kemudian syahid.

Warga emas yang tidak mempunyai kekuatan dipotong dan dibuang ke dalam sungai di mana mereka dimakan oleh buaya.

Wanita dirogol, buluh yang panjang dan runcing ditusuk ke setiap sendi tumit dan cuping telinga mereka sebagai penahan, dan diberikan kepada pemerintah Siam sebagai gundik dan perempuan simpanan. Kami sebenarnya terpaksa berjalan kaki dari Kedah ke Bangkok.

Orang-orang tua yang lemah kudratnya, dikelar, dipotong anggota badan lalu dilempar ke dalam sungai untuk dijadikan juadah hidangan kepada sang buaya.

Para wanita diperkosa, buluh-buluh panjang dan runcing dicucuk di setiap sendi tumit dan cuping telinga sebagai alat pengikat, mereka ini akan diserahkan kepada penguasa Siam sebagai gundik dan perempuan simpanan. Malahan, dipaksa berjalan kaki dari Kedah menuju ke Bangkok.

Siam Perut Hijau! Laknatullahi alaihim!

Selain Itu,

Tragedi berdarah ini mengobarkan jiwa anak watan, anak Melayu Kedah Darul Aman. Semboyan jihad ditiupkan ke seluruh alam Melayu untuk membela Kedah tercinta.

Rancangan dan gerakan fi sabilillah untuk menawan semula Kota Kuala Kedah dilaksanakan. Pada 1831, Kedah kembali ditawan semula melalui pimpinan Tunku Kudin (Syed Zainal Abidin) yang mengepalai 3,000 tentera untuk menghalau Siam.

Tunku Kudin antara watak utama dalam misi menawan semula Kota Kuala Kedah. Bertambah kobarnya semangat jihad Tunku Kudin ini apabila isteri dan anaknya telah mati dibom oleh kongsi gelap Cina yang telah diupah pihak musuh.

Akibat dari peristiwa pengeboman ini kaki Tunku Kudin menjadi tempang dan cacat. Tetapi sedikitpun tidak melunturkan semangat jihadnya untuk menentang musuh.

Akan Tetapi,

Siam kemudiannya berpakat dengan British dan berjaya menawan kembali Kedah dengan 7,500 tentera serta 3,000 ekor gajah. Setelah dikepung beberapa bulan Tunku Kudin dan 1,255 pejuang Kedah turut syahid dalam mempertahankan Kota Kuala Kedah.

Pada tahun 1838, gelombang kedua untuk menawan Kedah dilancarkan semula. Perang ini dibantu oleh orang Melayu dari seluruh rantau alam Melayu ini seperti Acheh, Serdang (Sumatera), Deli, Berdage, Siak, Pahang, Terengganu dan Kelantan.

Seluruh bangsa Melayu bersatu atas nama tauhid untuk membantu Kedah yang dipimpin oleh Tunku Muhammad Saad, Panglima Mohd Taib, Tok Moris dan Datuk Laksamana Wan Muhammad Ali dalam usaha menawan kembali kota tersebut dengan kekuatan 10,000 tentera.

Siam sekali lagi meminta bantuan British yang telah menyalurkan pelbagai senjata. Kemaraan Melayu telah mengasak Siam sehingga ke Singgora dan berjaya membebaskan Pattani.

Dalam Hal Ini,

Tercetus pula Perang Hatyai. Dalam peperangan ini telah gugur syahid seorang ulama sufi yang merupakan pengarang Kitab Hidayatus Salikin iaitu Syeikh Abdul Samad al-Falimbani.

Tentera Melayu yang diketuai Tunku Muhammad Saad kembali berpatah balik ke Kota Kuala Kedah apabila diasak oleh 150,000 tentera siam, beribu-ribu gajah dan 15,000 tentera yang telah dilengkapi dengan senjata moden dari Bangkok yang tiba membantu angkatan Siam Ligor.

British juga membantu Siam dengan menyerang Kota Kuala Kedah melalui kapal perang mereka yang mempunyai 18 laras meriam dari arah laut dan pada Subuh 23 Mac 1839, Kota Kuala Kedah akhirnya dikuasai sepenuhnya oleh Siam dan semua orang Melayu yang berada di dalam kota tersebut terkorban melainkan mereka yang sempat melarikan diri melalui Alor Melaka.

Bukan sahaja berhadapan dengan Siam di daratan, malahan bertembung pula dengan British di lautan. Dua kuasa besar yang berpakat secara sulit hendak melenyapkan kekuasaan Kedah.

Seterusnya,

Siri-siri peperangan dan misi menawan semula kota Kuala Kedah tidak pernah terhenti. Melawan dan terus melawan untuk mengambil semula hak milik Kedah.

Akibat sikap tidak berputus asa dari pejuang-pejuang Melayu-Kedah. Siam mulai keletihan dengan serangan dan konfrontasi dari Kedah. Sedikit sebanyak menggugat ekonomi Siam itu sendiri. Seterusnya membawa kepada perjanjian Bangkok 1909 yang telah memisahkan sempadan negeri Melayu di utara semenanjung Tanah Melayu dan selatan Thailand hari ini.

Kesimpulan

Hebat semangat nenek moyang kita dahulu dalam mempertahankan kedaulatan tanah air. Sehingga British turut kagum dengan semangat orang Melayu yang tidak tunduk pada kezaliman.

Oleh yang demikian sebagaimana digesa oleh pengkaji sejarah tempatan, tarikh 12 November adalah tarikh yang wajib dikenang oleh semua bangsa Melayu khususnya Melayu-Kedah.

Ingat tarikh keramat ini, kerana ini bukti bangsa Melayu bukanlah lemah seperti digembar-gemburkan. Tidak bodoh dan malas seperti dimomok-momokkan Inggeris Keparat.

Dalam solidariti mengenang pejuang-pejuang Melayu Kedah dalam peristiwa Perang Musuh Bisik (1821-1839) ini. Sama-samalah kita sedekahkan al-Fatihah kepada mereka.

Saya menutup dengan kata seorang Pegawai Armada Laut British menyebut;

Seperti anjing ,pribumi(orang India) di sepanjang persisir pantai semenangjung India menjilat tangan yang mendera mereka.Tetapi tidak bagi orang kedah ! dan Kita orang Inggeris Seharusnya menjadi yang pertama memuliakan bangsa yang tidak tunduk kepada kekejaman.

(Kapten Sherard Osborn)

MISI CAPAI 100,000 LIKE 

Juga Sertai Whatsapp Sejarah Nusantara

Jangan lupa follow kami di TwitterInstagramYouTube & Tiktok Demi Malaiu. Sertai Telegram kami DI SINI untuk kandungan yang menarik dan membangkitkan jati diri bangsa!

untuk lebih banyak bacaan sila lawati lamanweb demimalaiu.com

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Dapatkan Kandungan Demi Malaiu Sekarang!
Terima Notifikasi Setiap Kali Kami Siarakan Kandungan Baru