Sejarah

Pengertian Malam : 7 Likur Pada 10 Malam Terakhir Ramadan

Malam 7 likur merupakan adat kepercayaan masyarakat melayu pada 10 malam terakhir Ramadan, dan lebih spesifiknya ketika malam ke 27. Pada malam 7 likur ini, masyarakat melayu secara tradisinya memeriahkan persiapan raya dengan menyalakan pelita di sepanjang jalan perumahan, menyerikan kemeriahan dengan aktiviti sesama jiran seperti mengacau dodol, membuat wajik, bermain bunga api dan mercun dan sebagainya. Ada yang mengatakan juga bahawa pemasangan pelita memudahkan orang setempat untuk pulang ke rumah masing-masing setelah beribadah, kerana ramai yang pulang lewat dari masjid pada 10 malam terakhir Ramadan untuk meluangkan lebih banyak masa beribadat di rumah Allah.

Keistimewaan yang terdapat pada 10 malam terakhir ini kerana adanya malam yang disebut sebagai lailatul qadr, seperti yang disebutkan melalui firman Allah SWT:

إِنَّا أَنزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةِ الْقَدْرِ (١) وَمَا أَدْرَاكَ مَا لَيْلَةُ الْقَدْرِ (٢) لَيْلَةُ الْقَدْرِ خَيْرٌ مِّنْ أَلْفِ شَهْ (٣)

تَنَزَّلُ الْمَلَائِكَةُ وَالرُّوحُ فِيهَا بِإِذْنِ رَبِّهِم مِّن كُلِّ أَمْرٍ (٤) سَلَامٌ هِيَ حَتَّىٰ مَطْلَعِ الْفَجْرِ (٥)

Maksudnya: “Sesungguhnya Kami telah menurunkan (Al-Quran) ini pada Malam Lailatul-Qadar (1) Dan apa jalannya engkau dapat mengetahui apa dia kebesaran Malam Lailatul-Qadar itu? (2) Malam Lailatul-Qadar lebih baik daripada seribu bulan. (3) Pada Malam itu, turun malaikat dan Jibril dengan izin Tuhan mereka, kerana membawa segala perkara (yang ditakdirkan berlakunya pada tahun yang berikut; (4) Sejahteralah Malam (yang berkat) itu hingga terbit fajar! (5)

-Surah al-Qadr (1-5)

Sudah menjadi tradisi masyarakat Melayu memasang lampu pelita sebelum berakhirnya Ramadan.

Kebiasaannya pelita dipasang semasa 10 malam terakhir Ramadan yang dipanggil sebagai malam tujuh likur oleh kebanyakan mereka, lebih-lebih lagi pada 27 Ramadan.

Adakah amalan ini bercanggah dengan apa yang dianjurkan dalam Islam?

Ia kerana pada salah satu malam ganjilnya ada Lailatulqadar yang mana pahala bagi sesiapa melakukan ibadah padanya lebih baik daripada 1,000 bulan.

Baginda SAW bersabda dalam hadis riwayat Imam al-Bukhari: “Carilah Lailatulqadar di malam-malam ganjil pada 10 malam terakhir Ramadan.”

Imam al-Tabari dan Imam al-Qurtubi yang mentafsirkan Surah al-Qadr mengatakan bahawa ibadah Lailatul al-Qadr lebih baik daripada 1,000 bulan.

Sebaliknya, anda harus memasang lampu pada 10 hari terakhir Ramadan  dengan tujuan sekadar memeriahkan rumah dan menambahkan keceriaan adalah diharuskan.

1.Takbir Raya

Disunnahkan bertakbir pada malam pertama Syawar hingga selesai solat Aidilfitri. Takbir bermaksud memuji atas segala nikmat Allah.

Takbir  mewujudkan suasana pilu dan rindu yang mendalam. Gema Takbir yang berulang-ulang membuatkan kita rasa betapa nikmatnya umat Islam berpuasa dan merindui Ramadan pada tahun berikutnya.

2. Solat hari raya

Solat hari raya adalah saat yang paling ditunggu-tunggu oleh semua umat Islam yang berpuasa. Solat hari raya adalah satu bentuk kesyukuran dan perayaan bagi mereka yang telah berjaya mengawal nafsu selepas sebulan berpuasa.

Semasa solat hari raya, seluruh jemaah berkumpul dengan pakaian terbaik mereka di tempat solat dan membawa keluarga masing-masing. Berkawan dengan jiran dan saudara mara anda.

3. Kekal berhubung

Salah satu adat selepas solat hari raya ialah memohon maaf kepada ibu bapa, jiran tetangga dan saudara mara. Selepas menyiapkan peralatan solat di rumah mereka, orang ramai berjalan melalui kampung mereka, dan anak muda berbaris di jalan kejiranan untuk bersalaman.

Kanak-kanak juga gembira menerima cenderahati daripada adik-beradik mereka yang lebih tua.

Pada Hari Raya Eidul Fitri, semua orang memberi ruang untuk satu sama lain dan meletakkan senyuman di wajah semua orang.

5. Saling memberi hadiah

Pada Hari Raya Eidul Fitri, orang ramai menghantar hadiah kepada satu sama lain dalam pelbagai bentuk. Bakul, sampul duit, baju baru, dll. Umat ​​Islam menyambutnya dengan gembira.

Nabi menggalakkan manusia untuk menghantar hadiah kepada satu sama lain. Dalam hadis yang dituturkan oleh Bukhari, Nabi bersabda bahawa memberi hadiah antara satu sama lain akan membuka hati dan menggalakkan cinta.

6. Berpakaian

Nabi Muhammad memakai Burda Hibarat (kain cantik dari Yaman) pada setiap Hari Raya. (Sunan Al-Baihaqi 3:
280 nombor 5932).

7. Pulang

Adat pulang mencerminkan kerinduan yang mendalam terhadap kampung halaman setelah sekian lama tidak hadir. Hari Raya Aidilfitri adalah saat yang paling ditunggu-tunggu oleh pengembara / musafir . Mereka biasanya menjimatkan perbelanjaan perjalanan terlebih dahulu dan membawa cenderahati ke kampung halaman untuk keluarga mereka.

MISI CAPAI 100,000 LIKE 

Anda memiliki tulisan mengenai Melayu yang ingin dikongsikan? Hantar di sini.

Jangan lupa follow kami di TwitterInstagramYouTube & Tiktok Demi Malaiu. Sertai Telegram kami DI SINI untuk kandungan yang menarik dan membangkitkan jati diri bangsa!

untuk lebih banyak bacaan sila lawati lamanweb demimalaiu.com

Artikel berkenaan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Sertai Komuniti Demi Malaiu
Kongsi cerita anda dengan kami dan dapatkan kemaskini semua kandungan dari semua platform media sosial Demi Malaiu