Agama

Kalaulah Manusia Tahu, Pasti Tidak Akan Ada Yang Meninggalkan Selawat 

‘Allahuma Solli ala Saiyidina Muhammad’

Menurut keyakinan kita orang Islam semua mahkluk yang wujud berzikir kepada Allah, bertasbih dan sujud kepadaNya walaupun kita tidak mengetahui secara pasti cara bagaimana mereka menjalankan ibadah itu. Ilmu mengenai perkara itu hanya ada di sisi Allah SWT. Begitu juga dengan Selawat. Terdapat banyak kelebihan berselawat setiap hari ke atas junjungan besar Baginda Nabi Muhammad SAW.

Pesan Ustaz,

Siapa yang sayang Allah perbanyakkanlah ucap ‘Laillahaillah’.

Siapa yang sayang Nabi perbanyakkanlah berselawat ‘Allahuma Solli ala Saiyidina Muhammad’

Siapa yang sayang diri sendiri perbanyakkan ‘Astagfirullahi adzim’.

Satu-satunya perintah yang Allah suruh kita buat yang Allah sendiri buat ialah Selawat ‘Allahuma Solli ala Saiyidina Muhammad’.

Allah suruh kita Sembahyang, tapi Allah tak Sembahyang.

Allah suruh kita Puasa tapi Allah tak Puasa.

Allah suruh kita Zakat tapi Allah tak Zakat.

Allah suruh kita Haji, Allah tak kerjakan Haji.

Tapi ini berbeza, Allah suruh kita ‘Selawat’ tapi Allah sendiri pun berselawat.

Bayangkanlah,

Hanya sekali kita berselawat, Allah akan berselawat pada kita 10 kali.

10 kali kita Selawat, 100 kali Allah Selawat pada kita.

100 kali kita Selawat, 1000 kali pula Allah menjawab Selawat pada kita.

Apa lagi yang kita mahukan kalau hari-hari 1000 kali Allah berselawat ke atas diri kita.

Tapi kita tidak mahu, sebaliknya kita abaikankan Selawat, kita lalaikan Selawat, kita lekakan Selawat.

Kalaulah ada orang yang tahu fadhilat dan kebesaran Selawat. Pasti tidak akan ada manusia yang meninggalkan Selawat walaupun sesaat.

‘Allahuma Solli ala Saiyidina Muhammad’

-tamat-

30 FADHILAT SELAWAT

1) Sabda Rasullah SAW: Barangsiapa yang berselawat keatasku sekali, nescaya Allah akan turunkan rahmat keatasnya 10 kali ganda – (HR Muslim.)

2) Allah akan hapuskan dosa2 kecil dengan kita mengamalkan berselawat sebanyak 11 kali setiap kali selesai menunaikan solat fardu.

3) Jodoh ditentukan oleh Allah. Amalkan selawat 100 kali sehari, insya Allah akan dipermudahkan bertemu jodoh sama ada lelaki @ wanita.

4) Setiap penyakit ada penawarnya. Bacalah selawat 7 kali pada air dan minum. Insya Allah, perut yang sakit atau memulas akan sembuh.

5) Sesiapa yang amal membaca selawat 3 kali setiap selepas solat 5 waktu akan dihilangkan kebuntuan fikiran dalam menghadapi apa jua masalah.

6) Amalkan membaca selawat sebanyak 1000 kali sehari, insya Allah akan dikurniakan kebijaksanaan pemikiran. Di samping itu berusahalah untuk menerokai pelbagai ilmu.

7) Sesiapa yang mengamalkan berselawat 11 kali setiap hari, dengan izin Allah dirinya akan lebih dihormati dan dihargai oleh orang lain.

8) Menurut Sayyid Ahmad Dahlan, sesiapa yang berselawat walau sekali pada malam Jumaat, saat mautnya kelak akan dipermudahkan Allah seperti yang dihadapi oleh para nabi.

9) Sesiapa yang berselawat 41 kali sehari, Insya Allah akan dihindarkan daripada sifat tercela seperti hasad dengki, dan sebagainya dalam dirinya.

10) Sesiapa yang amalkan berselawat 1000 kali pada malam Jumaat, Insya Allah akan beroleh kebahagiaan samada di dunia mahupun di akhirat.

11) Amalkan selawat 11 kali tiap kali selesai solat fardu kerana Allah akan mengindahkan akhlaknya menjadi lebih disenangi di kalangan orang lain.

12) Berselawat 33 kali sehari dapat menjernihkan hati,mudah memahami akan sesuatu ilmu yang diajarkan, di samping beroleh ketenangan fikiran.

13) Sesiapa yang berselawat tak kiralah banyak mana hitungannya setiap hari akan dapat keberkatan dalam apa jua dengan syarat ia berusaha mencari keredhaanNya.

14) Amalan berselawat sebanyak yang mungkin setiap hari menjamin keselamatan hidup dan pertolongan Allah, lebih-lebih lagi pada saat kita menghadapi kesukaran hidup.

15) Menurut Syibab Ahmad, sesiapa berselawat 3 kali setiap selesai solat Subuh, Maghrib & Isyak, Allah akan menghindarkannya daripada sebarang bencana.

16) Sesiapa yang amalkan berselawat sebanyak 1000 kali setiap hari, Allah akan memeliharanya daripada sebarang ancaman musuh serta bahaya fitnah.

17) Amalan berselawat secara teratur setiap hari mampu membersihkan kekeruhan jiwa, dipermudahkan Allah akan segala urusan dan mendapat keampunan daripadaNya.

18) Menurut As-Shawi, sesiapa yang membaca selawat secara rutin, akan terpelihara hatinya daripada gangguan serta tipu daya syaitan yang melalaikan.

19) Membaca selawat 10 kali pada setiap waktu pagi dan petang akan memperolehi keredhaan serta dijauhkan diri daripada mendapat kemurkaan Allah.

20) Sesiapa yang membaca selawat sebanyak 7 kali selama 7 Jumaat berturut-turut, ia bakal mendapat syafaat (pertolongan) daripada baginda SAW.

21) Menurut Al-Hafiz Dimyati, sesiapa yang berhajat menemui Nabi SAW dalam mimpinya maka amalkan membaca selawat sebanyak 70 kali sehari.

22) Ada riwayat yang menyatakan bahawa amalan berselawat 80 kali tiap selepas solat Asar pada hari Jumaat, InsyaAllah akan dihapuskan dosa-dosa kecil seseorang.

23) Sesiapa yang sering mengamalkan berselawat pada setiap hari, Allah akan bukakan pintu rahmat dan rezeki yang tidak disangka- sangka baginya.

24) Jiwa yang resah gelisah dapat ditenangkan dengan zikir, termasuklah berselawat sekerap yang mungkin kerana Allah itu Maha Luas rahmatnya.

25) Ulamak berpendapat, sesiapa yang mengamalkan selawat saban hari tak kira berapa hitungannya, insya Allah dihindarkan daripada taun dan wabak penyakit berbahaya yang lain.

26) Membaca selawat 1000 kali selepas solat hajat 2 rakaat mampu menghilangkan keresahan, rasa dukacita serta dikabulkan Allah akan hajatnya.

27) Menurut para ulama, sesiapa yang inginkan saat kematiannya dalam kesudahan yang baik, maka berselawatlah sebanyak 10 kali setiap selesai solat Maghrib.

28) Para Ulamak berpendapat, Allah akan sempurnakan hajat yang baik dengan sentiasa berselawat 40 hingga 100 kali setiap hari, diikuti dengan usaha yang berterusan.

29) Sabda Nabi SAW: Barangsiapa yang berselawat kepadaku sebanyak 100 kali pada hari Jumaat, maka ia akan datang pada hari kiamat dengan keadaan bercahaya – HR Abu Naim.

30) Sabda Nabi SAW: Barangsiapa berselawat kepadaku 10 kali pada waktu pagi dan 10 kali pada waktu petang tiap hari, ia akan beroleh syaafaatku pada hari kiamat- HR Thabrani.

Mudah-mudahan Allah mensucikan hati, meringankan lidah dan bibir kita untuk terus berzikir kepada Allah SWT dan berselawat ke atas Nabi Muhammad SAW agar diberi kesempatan rezeki untuk bersama Baginda di Syurga Firdaus, nantinya.

Aamiin ya Rabbal Aalamiin.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button