Teknologi

Jong Melayu Tidak Dibenarkan Berlabuh Di Perlabuhan China Kerana Saiznya Terlalu Besar!

Catatan Portugis menyatakan jong-jong Melayu lebih besar dan menggerunkan daripada kapal perang Portugis.

Catatan China pula menyatakan jong-jong Melayu tidak dibenarkan berlabuh di perlabuhan China kerana terlalu besar dan akan menggangu laluan kapal lain.

Jong terbesar Melayu mampu membawa 500 tan muatan dan hampir 1000 orang penumpang dan panjangnya hampir 100 meter!

Ibnu Batutta menyatakan kapal China terbesar dipanggil Chuan, dan beliau berkata jong Melayu lebih besar berbanding Chuan!

Jong Melayu

Al Fonso De Albuquerque sendiri sewaktu melihat jong-jong Melayu yang besar itu menggelarnya sebagai “Penggoncang Dunia”!

Dan anak anak kapal Portugis akan berteriak memanggil “Espanto del Mundo” terror dunia apabila berselisih dengan Geliung kepunyaan Sultan Iskandar Muda Acheh Anda boleh bayangkan betapa hebat mega structure Melayu lama!

Orang orang Cina mengelarkan Djong besar melayu yang mempunyai 7 layar sebagai “Kun Lun Po (Bo) kun lun ertinya “kepulauan di bawah angin” atau “negara selatan” dan tercatat pernah belayar sehingga ke Syria. (Kang Tai,260M dan Wan Cheng,300 M)

Manakala orang orang Greek dalam buku “Geographia” menggelarkan Djong besar melayu sebagai “Kolandiaponta” (Plotemy,100 M)

Tapi logic thinking mana pergi semua binaan hebat ni? Mana ilmunya? Menurut Prof Maguin, menjelang akhir abad ke 16 dan 17 teknologi pembuatan jong Melayu makin hilang dan akhirnya pupus.

Kenapa? Kita salahkan penjajah! First of all semua manuskrip kita samada dibakar atau dicuri. Yes kesemuanya, hal yang sama terjadi pada tamadun hebat lain, apabila dijajah, ilmu mereka sekali dicuri.

Apabila Melayu dijajah, mereka tiada waktu yang aman lagi untuk membina jong-jong besar. Nak bina kapal sebesar Titanic tu pun makan bertahun. Inikan jong-jong gergasi Melayu yang memerlukan sumber; tenaga dan harta yang banyak.

Melaka semestinya bukan permulaan kehebatan tamadun Melayu tapi kejatuhan Melaka sememangnya menjadi titik noktah keagungan bangsa Melayu. Jatuhnya Melaka, maka Melayu semuanya dijinakkan dan dihinjak sehingga kini.

Satu lagi jangan ingat perkataan Jong itu dari China. Jong ialah bahasa Melayu asli merujuk kepada kapal besar Melayu. Lalu diambil oleh barat menjadi Junk.

Ya Melayu tak bina bangunan besar-besar but we live with the sea, our hearts are with the oceans. Junks are our mega structures!

Allah Subhanahu Wa Ta’ala berfirman:
وَمِنْ اٰيٰتِهِ الْجَوَا رِ فِى الْبَحْرِ كَا لْاَ عْلَا مِ ۗ
wa min aayaatihil-jawaari fil-bahri kal-a’laam
“Dan di antara tanda-tanda kekuasaanNya ialah kapal-kapal (yang besar tinggi) seperti gunung, belayar laju merempuh lautan.”
(QS. Asy-Syura 42: Ayat 32)

Sumber-
The Patriots,
Sulalatus Salatin,
Hikayat Hang Tuah.
Prof Tatiana Denisova
Zaharah Sulaiman
Daeng Iskander

Like FB Page Demi Malaiu!

Anda memiliki tulisan mengenai Melayu yang ingin dikongsikan? Hantar di sini.

Jangan lupa follow kami di TwitterInstagramYouTube & Tiktok Demi Malaiu.

Sertai Telegram kami DI SINI untuk kandungan yang menarik dan membangkitkan jati diri bangsa!

Artikel berkenaan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Sertai Komuniti Demi Malaiu
Kongsi cerita anda dengan kami dan dapatkan kemaskini semua kandungan dari semua platform media sosial Demi Malaiu