Raja-Raja

Fahmi Reza Dipanggil Bukit Aman Selepas Muat Naik Satira Sultan Berwajah Beruk!

Pereka grafik dan aktivis, Fahmi Reza ditahan polis hari ini berhubung hantaran karikatur monyet berpakaian seragam istana berwarna kuning yang dimuat naik di Facebooknya semalam.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Bukit Aman, Datuk Seri Abd Jalil Hassan berkata, suspek ditahan di Dang Wangi dan polis akan memohon perintah reman esok di mahkamah.

Menurutnya, hantaran itu mendapat lebih 12,000 maklum balas, 3,400 komen dan 966 perkongsian sejak dimuat naik dan mengundang kemarahan warganet yang menyifatkan tindakan itu sebagai keterlaluan.

Satira sultan berwajah beruk oleh Fahmi Reza

“Siasatan dijalankan oleh Unit Siasatan Jenayah Terkelas, Bahagian Pendakwaan/ Undang-undang (D5), JSJ, Bukit Aman mengikut Seksyen 4(1) akta hasutan 1948 kerana kecenderungan menghasut dan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 iaitu penggunaan tidak wajar kemudahan rangkaian atau perkhidmatan rangkaian.

“Siasatan masih diteruskan dan polis menasihatkan orang ramai supaya tidak membuat sebarang spekulasi yang boleh menjejaskan siasatan.

“Polis turut menasihatkan orang ramai supaya cakna dan prihatin terhadap isu-isu yang menyentuh institusi Diraja serta sensitiviti agama dan kaum,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Abd Jalil berkata, orang ramai digesa menjadi pengguna media sosial yang bijak, berhemah dan tidak menggunakan platform terbabit sehingga boleh mendatangkan kegentaran awam serta menggugat keharmonian negara.

“Tindakan tegas tanpa kompromi bakal diambil terhadap mana-mana individu yang sengaja menggugat ketenteraman serta keselamatan awam,” katanya.

Kredit: Harian Metro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Dapatkan Kandungan Demi Malaiu Sekarang!
Terima Notifikasi Setiap Kali Kami Siarakan Kandungan Baru