Agama

Disebalik Ujian Adalah Rahmat

Ujian dalam Menyingkap Perjalanan

Kisah Nabi Sulaiman yang melakukan mukjizat hingga boleh bercakap dengan binatang dan menjadi tuan kepada jin, ada diceritakan dalam al-Quran.

Anak Nabi Daud semasa kecil, Sulaiman adalah seorang budak yang bijak.

Dia telah dilatih oleh bapanya untuk mengambil alih takhta, tetapi ini tidak menggembirakan saudaranya, yang merampas takhta daripada Daud.

Akhirnya saudaranya dibunuh oleh tentera Nabi Daud yang melawan selepas rampasan kuasa.

Selepas kewafatan Nabi Daud A.S , Nabi Sulaiman A.S menunaikan kewajipan sebagai pemerintah dan menegakkan ajaran Islam.

Selain dapat menakluki jin dan binatang, Tuhan memberi kelebihan kepada nabi Sulaiman, membolehkannya menyalurkan tembaga di bawah tanah untuk membina kotanya. Ini dilakukan oleh Jin.

Jin sentiasa mematuhi perintah Nabi Sulaiman A.S dan mereka tidak mengingkarinya kerana takut diseksa.

Faedah berbual dengan haiwan ini juga diceritakan ketika Nabi Sulaiman A.S berjalan bersama pengikutnya melalui lembah yang dikenali sebagai Lembah Semut di sebuah tempat bernama Asgaran.

Apabila dia melihat Nabi Sulaiman datang bersama pengikutnya, salah seorang daripada semut itu meminta sahabatnya masuk ke dalam sarang kerana takut disepak secara tidak sengaja oleh Sulaiman dan tentera.

Anai-anai itu sangat lapar sehinggakan mereka terus meminta izin untuk memakan batang kayu manis Nabi Sulaiman, tetapi masih tidak mendapat sambutan daripadanya.

Apabila Nabi Sulaiman A.S mendengar ini, dia mentertawakan semut yang ketakutan.

Kekayaan Nabi Sulaiman A.S juga diceritakan apabila baginda mendapat tetamu iaitu Puteri Balkis.

Ketika dibawa bersiar-siar di kawasan istana yang dibina oleh Jin, Puteri Bargis dipercayai terpijak kawasan lopak kerana takut basah.

Namun, Nabi Sulaiman memberitahu Puteri Balkis bahawa apa yang dia pijak adalah kaca putih yang dibina di lantai dan dinding bilik untuk menyambut kedatangannya.

Nabi Sulaiman merupakan salah seorang raja terkaya di dunia, yang lantai dan atap istananya diperbuat daripada emas.

Tetapi apabila dia meninggal dunia, tiada siapa yang tahu kecuali anai-anai.

Anai-anai yang terbang bersama kumpulannya dikatakan ditimpa musibah patah sayap dan jatuh ke dalam istana Nabi Sulaiman.

Haiwan tersebut kemudiannya dipindahkan ke kawasan mihrab tempat Nabi Sulaiman A.S berada.

Kagum dengan Kekayaan Nabi

 

Ketika itu anai-anai yang kelaparan terperanjat melihat kekayaan termasuk kayu manis yang diselubungi emas permata yang menjadi hiasan rumah ibadat Nabi Sulaiman A.S . Malah, kayu manis adalah makanan kegemaran haiwan.

Apabila anai-anai itu melihat Nabi Sulaiman menyandarkan dagunya pada tongkatnya, dia menyangka dia sedang bermunajat kepada Allah.

Ketika itu anai-anai itu berani datang menghadap raja dan memberi salam, mengatakan bahawa baginda sudah beberapa hari tidak makan dan sayapnya patah dan baginda lapar.

Anai-anai meminta izin untuk mencari jalan keluar dari istananya.

Malangnya Nabi Sulaiman A.S terdiam dan melihat anai-anai terus menghampiri tubuhnya dan matanya merenung ke tanah. minta izin makan batang

Anai-anai itu sangat lapar sehinggakan mereka terus meminta izin untuk memakan batang kayu manis Nabi Sulaiman A.S , tetapi masih tidak mendapat sambutan daripadanya.

Akhirnya, selepas subuh, saya melihat anai-anai hinggap di bibirnya dan bibirnya menjadi putih. Anai-anai tidak merasakan nafas di bahagian hidung.

Setelah itu barulah anai-anai itu menyedari bahawa Nabi Sulaiman telah wafat, maka Bagnida tidak menjawab salamnya.

Ketika anai-anai sedang memakan batang kayu manis Nabi, anai-anai terus berdoa kepada Allah

mengakibatkan batang kayu manis tersebut menjadi rapuh dan patah, menyebabkan Nabi Sulaiman A.S terjatuh dari tempat duduknya.

Pada masa itu, semua pembesar istana, jin, dan orang awam mengetahui bahawa Nabi Sulaiman telah wafat.

Dikatakan juga dalam Al-Quran. Selepas Sulaiman Kami meninggal dunia, tiada apa yang menandakan kematiannya melainkan haiwan bumi (anai-anai) yang memakan rotannya. Selepas jatuh ke mukanya, Jin sedar bahawa jika dia tahu yang ghaib, dia tidak akan melakukannya.

Oleh itu, melalui al-Quran, Allah SWT sebenarnya menggalakkan orang yang beriman menggunakan akal dan berfikir dengan sebaiknya.

Ikuti Kami Di Facebook Ini

[wpdevart_like_box profile_id=”100089655426148″ stream=”hide” connections=”show” width=”330″ height=”100″ header=”small” cover_photo=”show” locale=”en_US”]

 

MISI CAPAI 100,000 LIKE 

Anda memiliki tulisan mengenai Melayu yang ingin dikongsikan? Hantar di sini.

Jangan lupa follow kami di TwitterInstagramYouTube & Tiktok Demi Malaiu. Sertai Telegram kami DI SINI untuk kandungan yang menarik dan membangkitkan jati diri bangsa!

untuk lebih banyak bacaan sila lawati lamanweb demimalaiu.com

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Dapatkan Kandungan Demi Malaiu Sekarang!
Terima Notifikasi Setiap Kali Kami Siarakan Kandungan Baru