Sejarah

Burung Merpati ”Bukan Sekadar Penghantar Maklumat”

 

Tahukah Anda, burung Merpati berasal dari tahun 3000 SM. Para arkeologi di Mesopotamia (Irak Modern) telah mengambil gambar pertama Merpati selama ribuan tahun yang lalu.

Burung merpati (pigeons) dikenal sebagai salah satu unggas yang dekat dengan manusia. Burung ini disebut juga dengan nama burung dara, dimana ia merupakan spesies paling terkenal dalam keluarga Columbidae.

Merpati ialah haiwan vertebrata dan haiwan berdarah panas. Dengan suhu badan kira-kira 41°C dan sayap panjang untuk penerbangan dan kaki sesuai untuk berjalan dan duduk, ia sangat sesuai untuk kehidupan udara dan darat.

Lehernya panjang dan lentur, kepala cukup besar untuk menampung otak yang besar, badan padat dan kaku, dan bahagian-bahagian vital terlindung dengan baik daripada serangan musuh .

Bagi orang-orang kuno, seekor Merpati Putih dianggap ajaib, disembah secara luas, dan dianggap sakral. Sepanjang sejarah manusia, Merpati sudah dijadikan simbol dewa dewi, simbol pengorbanan, kurir, hewan peliharaan, makanan, dan pahlawan perang.

Merpati Hero Pemantau Kualiti Udara

Di Kota London, burung merpati digunakan sebagai alat untuk memantau kualiti udara di bandar. Burung merpati dihantar terbang mengelilingi London selama tiga hari untuk mengumpul maklumat. Digelar Pigeon Air Patrol, projek itu bertujuan untuk meningkatkan kesedaran tentang pencemaran langit London.

Projek ini bergantung pada perkhidmatan Twitter untuk menghubungkan warga London dengan merpati pulang yang membawa beg galas. Beg galas ini mempunyai keupayaan untuk melaporkan kualiti udara dengan cara yang disasarkan untuk lokasi dan masa tertentu.

Merpati Menjadi  Pahlawan Perang

Semasa Perang Dunia I dan II, merpati menyelamatkan ratusan ribu nyawa dengan membawa mesej merentasi barisan musuh. Semasa perang, merpati dilepaskan untuk mencari kapal karam. Selepas itu, mangsa boleh diselamatkan.

Burung merpati juga dihantar untuk menghantar mesej melepasi tembakan musuh dan gas beracun kembali kepada tentera. Burung ini juga bertanggungjawab mengumpul maklumat di belakang barisan musuh.

Semasa Perang Dunia II, perkhidmatan merpati pulang mula merosot apabila askar menggunakan cara komunikasi yang lebih canggih. Namun, khidmat burung merpati dalam menghantar mesej masih sesekali digunakan.

Merpati Heroik Di Perang Dunia Pertama

Namun begitu, burung itu terus terbang selama 25 minit, mengelak serpihan dan gas beracun untuk menghantar mesej ke rumah. Pada masa itu, merpati Cher segera dianugerahkan pingat ”Croix de Guerre”Perancis.

Seorang lagi merpati heroik bernama GI Joe yang dapat menyelamatkan nyawa 1000 tentera semasa Perang Dunia II. Pada ketika ini, British telah ditempatkan di dalam bandar-bandar Itali untuk dibom oleh pesawat Bersekutu.

Peralatan komunikasi telah berkurangan, jadi kami tidak mempunyai pilihan selain menggunakan merpati pembawa.

Pigeon GI Joe kemudiannya dihantar untuk menghantar mesej kepada Allied Command untuk menghentikan serangan. Burung merpati ini terbang sejauh 20 batu dalam masa 20 minit.

Malapetaka kemusnahan dapat dielakkan dalam tempoh lima minit terakhir. Pigeon GI Joe segera dianugerahkan Pingat Keberanian “Dickin”.

Merpati Menjadi Jambatan Komunikasi

Dalam dunia komunikasi, ramai yang menggunakan Merpati Post. Komunikasi dengan burung ini ditubuhkan sekitar abad ke-5 SM. Dikilangkan di Syria dan Parsi.

Kemudian, pada abad ke-12 Masihi, kota Baghdad dan semua bandar utama Syria dan Mesir dikaitkan dengan mesej yang dibawa oleh burung merpati.

Pada zaman Rom, burung merpati digunakan untuk membawa hasil acara sukan seperti Sukan Olimpik, jadi ia sering dilepaskan pada permulaan Sukan Olimpik.

Di England, burung merpati dilepaskan untuk membawa berita tentang perlawanan bola sepak.

Malah, semasa perang, kurier yang bertukar menjadi merpati telah dihias oleh kerajaan British dan Perancis. Akhirnya, pada tahun 2004 tepatnya, merpati surat telah dibersarakan di India.

Semasa Perang Dunia I, seekor burung merpati bernama Cher Ami dapat menyelamatkan ramai askar Perancis dan membawa mesej merentasi barisan musuh. Cher Ami Pigeon ditembak di dada dan kaki. Malah, burung itu kekurangan kebanyakan kaki yang meletakkan mesej.

 

Erti Burung Merpati Mengangguk Kepalanya Masa Berjalan.

Mata merpati adalah sisi, manakala mata manusia dan burung hantu menghadap ke hadapan. Orang cacat pendengaran menyesuaikan kedalaman penglihatan mereka dengan menundukkan kepala mereka

ini kerana mereka telah berubah daripada penglihatan binokular kepada penglihatan monokular.Pigeon Eye jauh lebih berkesan apabila melihat imej statik.

Oleh itu, apabila merpati itu mengambil langkah ke hadapan, kepalanya tidak dapat menyesuaikan penglihatannya.

Jadi burung merpati itu memalingkan kepalanya ke hadapan semula dan mengangguk, membersihkan pandangannya.

Oleh itu, melalui al-Quran, Allah SWT sebenarnya menggalakkan orang yang beriman menggunakan akal dan berfikir dengan sebaiknya.

MISI CAPAI 100,000 LIKE 

Anda memiliki tulisan mengenai Melayu yang ingin dikongsikan? Hantar di sini.

Jangan lupa follow kami di TwitterInstagramYouTube & Tiktok Demi Malaiu. Sertai Telegram kami DI SINI untuk kandungan yang menarik dan membangkitkan jati diri bangsa!

untuk lebih banyak bacaan sila lawati lamanweb demimalaiu.com

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Dapatkan Kandungan Demi Malaiu Sekarang!
Terima Notifikasi Setiap Kali Kami Siarakan Kandungan Baru