Agama

125 Buah Kitab Tokoh Ulama Tempatan Pernah Diwakafkan Pada Tahun 1987

Pada 21 Januari 1987, Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, YB Datuk Dr. Yusof Noor telah melancarkan koleksi wakaf ulama bagi mengumpulkan kitab-kitab daripada tokoh-tokoh ulama.

Antara matlamat utama koleksi wakaf tersebut adalah untuk menghidupkan suasana pembacaan Islam dan untuk menggalakkan orang ramai memberikan perhatian terhadap sumbangan yang diberikan oleh para ulama di negara ini.

Puan Sri Fatimah Hashim, balu kepada Allahyarham Tan Sri Sheikh Mokhsein Haji Salleh, bekas Mufti Wilayah Persekutuan telah menyerahkan 125 buah kitab kepunyaan tokoh ulama itu kepada Datuk Dr. Yusof Noor, sebagai perintis jalan untuk koleksi tersebut.

Datuk Dr. Yusof Noor berkata, koleksi tersebut akan ditempatkan di Perpustakaan Islam di Pusat Islam dan terbuka untuk orang ramai yang ingin menambahkan pembacaan mereka.

Sesungguhnya dengan pelancaran koleksi wakaf ulama tersebut diharap akan membuka minda generasi muda supaya lebih menilai dan menghargai setiap sumbangan para ulama Islam dari dalam dan luar negara.

Sumber : Arkib Negara Malaysia

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Dapatkan Kandungan Demi Malaiu Sekarang!
Terima Notifikasi Setiap Kali Kami Siarakan Kandungan Baru