Isu Semasa

11 Cadangan Yang Diluluskan Dan Diterima Dong Zong Di Luar Akal Orang Melayu

Persatuan Pengarah Sekolah Cina di Malaysia (Dong Zong) kali ke-93 sebulat suara meluluskan dan menerima 11 cadangan, termasuk menggesa kepimpinan Pengerusi Pakatan Harapan, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengiktiraf sijil UEC dan menginstitusikan peruntukan Sekolah Menengah Cina Persendirian secepat mungkin.

Mesyuarat berkenaan dipengerusikan oleh Pengerusi Dong Zong Chen Taijin dan seramai 25 wakil yang menyertai mesyuarat tersebut terdiri daripada 12 persatuan Dong Zong iaitu Johor, Melaka, Negeri Sembilan, Selangor dan Kuala Lumpur, Perak, Pulau Pinang, Kedah, Perlis, Pahang, Terengganu, Sarawak dan Sabah.

Pada sidang media kemudiannya, Chen Daijin berkata sebaik sahaja Menteri Pendidikan mengambil alih jawatan, Dong Zong mempunyai kuasa untuk memanggil Menteri Baharu untuk melihat pelbagai isu pendidikan Cina, termasuk pengiktirafan UEC.

“Kami mempunyai jangkaan untuk Menteri Pendidikan yang baharu. Kami mempunyai banyak isu pendidikan Cina untuk dibincangkan dengan beliau,” katanya Chen Daijin.

Pada pilihanraya umum ke-15, Pakatan Harapan sekali lagi memasukkan mengiktiraf UEC dalam manifesto ilihan rayanya dan Dong Zong bukan hanya menggesa Kerajaan baharu untuk mengiktiraf UEC malah diberikan peruntukan secara kekal sama seperti sistem pendidikan lain dalam negara.

Berikut adalah 11 cadangan yang diluluskan dan diterima oleh Dong Zong :

 1. Berdasarkan fakta bahawa perlembagaan dan undang-undang negara kita telah menetap status undang-undang pelbagai sistem pendidikan, kerajaan dikehendaki mengubal dokumen panduan “Dasar Pendidikan Pelbagai Budaya” secepat mungkin untuk memastikan kesaksamaan pendidikan dan hak kepada pendidikan bahasa ibunda
 2. Berdasarkan hal pendidikan bahasa ibunda dan sistem pendidikan pelbagai aliran yang dijamin oleh perlembagaan dan undang-undang negara kita, kerajaan mempunyai tanggungjawab untuk menginstitusikan dan memperuntukan sumber secara saksama dan memperuntukan dana untuk pendidikan pelbagai aliran mengikut keperluan masyarakat.
 3. Menggesa kerajaan menggubal undang-undang di kongres untuk menubuhkan jawatankuasa pemantauan pendidikan bebas untuk menyelia operasi kuasa awam, melaksanakan tadbir urus yang baik, meningkatkan kecekapan, dan menghapuskan penyalahgunaan seperti salahguna kuasa dan rasuah.
 4. Kerajaan dikehendaki mengagihkan dana, guru dan peralatan rangkaian kepada sekolah di semua peringkat secara adil dan seimbang, bagi memperbaiki jurang pendidikan bandar dan luar bandar serta menyediakan persekitaran pendidikan yang mantap dan selamat.
 5. Menggesa kerajaan mengiktiraf sijil UEC secepat mungkin sebagai kelayakan kemasukan ke Universiti awam dan organisasi perkhidmatan awam. Pada masa yang sama, kerajaan juga digesa merangka mekanisma untuk membida sekolah menengah cina swasta secepat mungkin, dan memperuntukkan dana secara sistematik bagi memenuhi permintaan.
 6. Kementerian pendidikan diwajibkan memperkenalkan seni khat pelbagai etnik termasuk khat jawi, cina dan tamil dalam bentuk yang tidak termasuk dalam standard Kurikulum dan Pentaksiran (DSKP) selaras dengan keadaan negara yang pelbagai dalam negara kita.
 7. Meminta kerajaan membetulkan kandungan yang salah dalam buku teks sejarah sekolah rendah dan menengah, dan mengesahkan sumbangan pelbagai etnik kepada penubuhan Malaysia.
 8. Kerajaan dikehendaki menggubal sistem latihan guru yang komprehensif untuk menyelesaikan sekali dan untuk semua kekurangan guru Cina di sekolah rendah cina dan sekolah menengah kebangsaan dan kelas bahasa cina.
 9. Menggesa kerajaan memulihkan status undang-undang “Sekolah Menengah Jenis Kebangsaan”. memenuhi janji tahun ini, dan menambah baik keadaan pembangunan sekolah menengah jenis kebangsaan,
 10. Menggesa kerajaan untuk menyokong secara aktif organisasi masyarakat sivil dan institusi pendidikan bukan berkeuntungan untuk menyumbang kepada pendidikan dan lebihan pendapatan mereka dikecualikan daripada cukai, dan dikecualikan daripada membayar Dana Pembangunan Sumber Manusia (HRDF), sambil membenarkan penderma dan institusi untuk menikmati potongan cukai.
 11. Menggesa kerajaan untuk merumuskan sistem pembesaran dan penempatan semula yang menyeluruh untuk semua sekolah bagi memastikan mereka mempunyai bahagian yang saksama dalam sumber pendidikan negara, dan kerajaan melaksanakan perancangan pembinaan sekolah bagi semua sekolah asal, termasuk semua dana dan sekolah, tanah yang diperlukan untuk penempatan semula dan pembinaan sekolah mikro, supaya sekolah itu dapat disiapkan dengan jayanya.

Sumber: Sin Chew Daily

Baca Juga > Tidak Mahu Contohi Singapura dan Indonesia, Dong Zong Gesa UEC Diiktiraf!

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Dapatkan Kandungan Demi Malaiu Sekarang!
Terima Notifikasi Setiap Kali Kami Siarakan Kandungan Baru