Isu Semasa

100 Hari : Budaya Madani Bakal Kembali Taring Harimau Asia

Bermula 24 Nov 2022 mengangkat sumpah menjadi Perdana Menteri Ke 10 ,Datuk Seri Anwar Bin Ibrahim telah memperkenalkan gagasan Malaysia Madani .

Pada Tempoh 100 hari bukanlah begitu lama akan tetapi ia sudah cukup untuk menunjukkan dedikasi dan kesungguhan Datuk Seri Anwar Ibrahim bagi memastikan Malaysia menjadi Harimau Asia .

Pengukuhkan Ekonomi Melalui Integriti Dan Akauntabiliti 

Beliau memegang teguh dengan konsisten dengan ‘perang’ terhadap rasuah yang dilancarkannya sejurus selepas memegang jawatan sebagai Perdana Menteri ke-10 pada 24 November lalu, langkah-langkah   untuk mengukuhkan ekonomi negara telah diatur dan bermulalah pembentukan kerajaan berasaskan integriti dan akauntabiliti.

Datuk Shamrayu Abu Aziz, profesor undang-undang di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, berkata adalah penting untuk mengetengahkan isu itu dalam rangka kerja kerajaan, sesuatu yang sentiasa ditekankan oleh perdana menteri dalam tempoh yang singkat ini.

Walaupun mereka yang bersuara mungkin mengambil masa dari segi pelaksanaan, seperti melancarkan program dan inisiatif baharu kepada orang ramai, strategi perdana menteri dalam hal ini adalah penting.

Dalam pendekatannya kepada barisan kabinet yang lebih bersatu,Datuk Seri Anwar Bin Ibrahim juga memperkenalkan residensi menteri kerajaan bersatu yang diisi dengan sesi taklimat khas.

Ia meliputi aspek utama meningkatkan penyampaian perkhidmatan dan mengukuhkan tadbir urus.

Juga ke arah agenda Islah dan Reformasi dalam pentadbiran kerajaan, Datuk Seri Anwar Bin Ibrahim yang juga Menteri Kewangan, turut mengumumkan bahawa di bawah urus tadbir pentadbiran kerajaan baharu tidak boleh lagi berlaku kelulusan perolehan tanpa tender.
Merujuk kepada sidang media pertamanya sebagai perdana menteri selepas mengangkat sumpah, Datuk Seri Anwar Bin Ibrahim tidak akan berkompromi dalam memastikan hak sivil dan peluang untuk melindungi hak semua kaum, agama dan wilayah di negara ini.
Ahli Parlimen Tambun itu turut memperkenalkan hala tuju Kerajaan Perpaduan, iaitu Malaysia MADANI sebagai usaha mengemudi serta mengangkat semula martabat dan kegemilangan negara di persada dunia.

Pandangan Professor Akademik 

Penganalisis politik Profesor Sivamurugan Pandian berkata, watak Datuk Seri Anwar Bin Ibrahim yang tegas juga ditekankan oleh tindakan dan keputusannya yang mengenepikan agenda populis, akan tetapi ini sebenarnya apa yang orang fikir tentangnya. Ia mungkin membantu  rakyat Malaysia menilai penerimaan dengan lebih baik.

Seorang pensyarah sosiologi politik di Fakulti Sains Sosial di Universiti Sains Malaysia berkata Datuk Seri Anwar Bin Ibrahim telah mengutamakan usaha bagi “meluruskan” pelbagai sektor negara bagi meningkatkan ekonomi negara dengan mengatakan ,  impaknya dapat dirasai rakyat secara menyeluruh.

 

“Kemungkinan besar, 100 hari akan datang akan tertumpu kepada penstabilan ekonomi dan fasa reformasi kerajaan berbilang parti. Beliau hadir walaupun berdepan sektor perubatan,” katanya.

Perdana Menteri juga menubuhkan Majlis Tindakan Pelaksanaan Perjanjian Malaysia 1963 untuk menyelesaikan isu-isu tertunggak berkaitan Perjanjian dan memastikan perjanjian yang ditandatangani antara Sabah dan Sarawak termasuk MA63 dihormati dan memastikan ia mesti dipenuhi.

Hari ini, genap 100 hari Anwar sebagai Perdana Menteri ke-10.Seperti peribahasa ‘ular menyusur akar tidak hilang bisanya’, di sebalik perwatakan dan percakapannya yang serius, Anwar menunjukkan sisi ‘santai’ apabila beliau selalu tampil tanpa bertali leher.

Sehubungan itu, Awang Azman Awang Pawi, Profesor Madya Penganalisis Politik di Universiti Malaya (UM), adalah petanda yang baik bahawa Anwar seorang yang “Walk The Talk“(melakukan apa yang dikatakan) dan telah dibuktikan beliau dalam masa yang singkat 100 hari ini.

 

MISI CAPAI 100,000 LIKE 

Anda memiliki tulisan mengenai Melayu yang ingin dikongsikan? Hantar di sini.

Jangan lupa follow kami di TwitterInstagramYouTube & Tiktok Demi Malaiu. Sertai Telegram kami DI SINI untuk kandungan yang menarik dan membangkitkan jati diri bangsa!

untuk lebih banyak bacaan sila lawati lamanweb demimalaiu.com

 

 

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Dapatkan Kandungan Demi Malaiu Sekarang!
Terima Notifikasi Setiap Kali Kami Siarakan Kandungan Baru